Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού, Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού
Την 1η Μαίου, όπως κάθε έτος, αρχίζει, ως γνωστόν, η αντιπυρική περίοδος. Δυστυχώς είναι η 2η αντιπυρική περίοδος που ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, ο οποίος….
συστάθηκε με τον Ν. 4662/2020 <<Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις>> (ΦΕΚ 27 / τ. Α΄ / 7-2-2020), παραμένει στα χαρτιά. Είναι δηλαδή ανενεργός, αφού δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθούν μέχρι σήμερα οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις για την υλοποίηση κι εφαρμογή του. Ωστόσο, εκτός τούτου, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η έναρξή της γίνεται με ιδιαίτερα αρνητικό απολογισμό τόσο ως προς τον αριθμό θανάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, όσο και σε αριθμό πυρκαγιών (αστικών και αγροτοδασικών). Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου 2021, εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (11.167) αστικές πυρκαγιές και (4.661) αγροτοδασικές πυρκαγιές. Παρατηρείται λοιπόν, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2020, αύξηση 58,9% των αστικών και 17,5% των αγροτοδασικών πυρκαγιών. Εξάλλου ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τις προαναφερόμενες αστικές πυρκαγιές σε κτίρια κατοικιών κατά την ίδια ως άνω περίοδο είναι (33), ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ήταν (32). Παρατηρείται λοιπόν και στους θανάτους αύξηση των θανάτων σε ποσοστό 3,1%, σε σχέση με το 2020. Σημειώνεται δηλαδή στην επικράτεια 1 θάνατος από πυρκαγιά σε κατοικία κάθε 3,5 μέρες. Τα ανωτέρω δυσμενή στοιχεία τόσο των πυρκαγιών όσο και των θανάτων από πυρκαγιές πρέπει να προβληματίσουν το αρμόδιο Υπουργείο και την ηγεσία του ΠΣ και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί ο ως άνω αρνητικός απολογισμός στο μέλλον.